Welcome to our website !

Σπόροι και σπορόφυτα

By 5:09 μ.μ. ,

Ένα από τα αγαπημένα - και φθηνότερα χόμπι μας - είναι η δημιουργία φυτών από σπόρους. Η δημιουργία φυτών από σπόρους είναι καταρχήν πάμφθηνη και κατά δεύτερον δίνει φοβερή ικανοποίηση καθώς νιώθουμε ότι το φυτό είναι ολοδικό μας. Τα τέλη του χειμώνα και οι αρχές της άνοιξης είναι η καταλληλότερη εποχή να ξεκινήσετε να σπέρνετε τα σποράκια σας για να έχετε έτοιμα φυτά να φυτέψετε στον κήπο και στις γλάστρες σας στις αρχές της άνοιξης.
Οι κύριοι τρόποι για να προμηθευτείτε σπόρους είναι
  • να τους αγοράσετε (συνήθως δεν κοστίζουν πάνω από 1-2 ευρώ το πακέτο),
  • να τους συλλέξετε από άλλα φυτά,
 Η διαδικασία δημιουργίας σπορόφυτων δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη. Έως σήμερα, έχουμε πειραματιστεί έως σήμερα σε δεκάδες διαφορετικούς μεθόδους - άλλες καλές και άλλες κακές - από τις οποίες μας προέκυψε μια πολύ πετυχημένη, η "Μέθοδος με τα Φίλτρα του Καφέ", η οποία εγγυάται επιτυχία σχεδόν 100%. Τα υλικά που χρειάζεστε είναι τα ακόλουθα:
  • Φίλτρα του καφέ
  • Σπόρους
  • Ψεκαστήρα νερού
  • Πλαστικά φακελάκια
  • Γλαστράκια






Η διαδικασία για τα σπορόφυτα έχει ως εξής:
1. Παίρνουμε ένα φίλτρο καφέ και ξεχωρίζουμε τα δύο φύλλα μεταξύ τους (όπως φαίνεται στην φωτογραφία).  Με ένα ψεκαστήρι νερό το ραντίζουμε πολύ ελαφρά το ένα από τα δύο φύλλα, ούτως ώστε μόλις να νοτίσει το φίλτρο και να κρατάει υγρασία και όχι να στάζει νερό.


2. Διπλώνουμε το φύλλο στα τέσσερα, έτσι όπως αποτυπώνεται στην φωτογραφία.  Αφού κρατήσουμε ανοιχτό το πρώτο φύλλο ρίχνουμε μέσα τα σποράκια μας. Εάν τα σποράκια είναι μεγάλα, όπως στην φωτογραφία, βάζουμε τόσα ώστε να μην είναι πολύ πιεσμένα μεταξύ τους. Αν είναι πολύ μικρά βάζουμε λίγα ούτως ώστε να μπορούμε στην πορεία με ευκολία να τα χειριστούμε και να μην υπάρχει πολύ συνωστισμός μέσα στο φακελάκι.
 

3. Διπλώνουμε το φακελάκι με προσοχή και το βάζουμε μέσα στο πλαστικό φακελάκι.  Το πλαστικό φακελάκι δεν το σφραγίζουμε τελείως για να μπορεί να αερίζετε και να μην μας μουχλιάσει.  Συνήθως αφήνω τα σακουλάκια με τους σπόρους κοντά σε ένα παράθυρο για να δημιουργείτε η επιθυμητή υγρασία που θα βοηθήσει να σποράκια να σκάσουν.  Τώρα πια αναλαμβάνει τη δουλειά της η μητέρα φύση και εσείς ελπίζετε ότι όλα θα πάνε καλά.
 



4. Θα πρέπει κάθε δύο τρεις ημέρες να ανοίγετε το σακουλάκι και να ελέγχετε πως εξελίσσονται τα σποράκια σας.  Εάν το χαρτί έχει στεγνώσει θα πρέπει με πολύ προσοχή να το ξαναβρέψετε ούτως ώστε να διατηρηθούν οι κατάλληλες συνθήκες.  Υπάρχει περίπτωση όμως παρ' όλες τις φροντίδες σας κάποιοι σπόροι να μουχλιάσουν.  Θα πρέπει σε αυτήν την περίπτωση να πετάξετε τους κατεστραμμένους σπόρους και να δώσετε στα σποράκια σας μια νέα αρχή, με ένα καινούργιο και καθαρό φίλτρο.


5. Λογικά, θα πρέπει σε δύο εβδομάδες να έχουν σκάσει οι πρώτοι σπόροι - αλλά ακόμη κι αν δεν έχει συμβεί αυτό μην απογοητευτείτε, αφήστε τα έως ώτου σας βγούν τα νεογέννητα φυτά σας. Τα καινούργια φυτάκια θα έχουν ξεκινήσει να αναπτύσσουν ένα ριζικό σύστημα το οποίο θα έχει ανάγκη για φαγητό και γι' αυτό θα πρέπει να φροντίσετε για την έγκαιρη μεταφύτευσή τους, ενώ δεν αποκλείεται να δείτε και τα πρώτα φυλλαράκια.  Αυτό είναι πιθανώς το πιο δύσκολο στάδιο της όλης διαδικασίας, καθώς το ριζικό σύστημα των φυτών είναι πολύ ευαίσθητο και υπάρχει περίπτωση να τα τραυματίσετε. Θα πρέπει λοιπόν να πάρετε κυππελάκια ή γλαστράκια και να τα γεμίσετε χώμα και να τα ποτίσετε αρκετά καλά μία - δύο ημέρες, έως ότου κάτσει το χώμα. Ενώ το χώμα θα είναι νωπό με ένα μυτερό αντικείμενο (π.χ. ένα στυλό) κάντε μια τρυπούλα στο χώμα και με πολύ προσοχή πάρτε ένα από τα καινούργια φυτάκια σας και φυτέψτε το στα γλαστράκια με προσοχή ώστε να μην σπάσει από την μια αλλά και να δέσουν γερά οι ριζούλες του, από την άλλη.
 


Σε λίγες ημέρες το φυτό σας θα έχει μεγαλώσει.


Ένα εύκολο φυτό με το οποίο μπορείτε να κάνετε τις πρώτες σας προσπάθειες είναι το δειλινό, όπως είναι αυτό της φωτογραφίας. 


Καλή αρχή και καλορίζικα τα καινούργια σας φυτά........... 

You Might Also Like

0 σχόλια