Welcome to our website !

Country Style Διακόσμηση: Υφάσματα Toile

By 1:18 π.μ.

Tα toile de jouy είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου υφάσματα στην διακόσμηση του σπιτιού. Παρόλο που συνδέονται και με το αγγλικό country style και με το αμερικάνικο traditional style, η καταγωγή του είναι στην πραγματικότητα γαλλική, ενώ χρονολογούνται ήδη από τον 18ο αιώνα. Το χαρακτηριστικό των υφασμάτων toile, είναι οι παραστάσεις πάνω σε ένα μονόχρωμο φόντο.

Παρακάτω φαίνονται μερικά από τα χαρακτηριστικότερα είδη toile. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στα υφάσματα toile είναι οι εικόνες της αγγλικής εξοχής, είτε μέσα από τις εκδρομές των πλουσίων της εποχής, είτε μέσα από την καθημερινή ζωή των αγροτών και των βοσκών. Τα υφάσματα toile τα λατρεύω γιατί είναι η χαρά της ζωής, σε αυτά οι άνθρωποι είναι πάντοτε νέοι, όμορφοι, χαρούμενοι και γελαστοί και χορεύουν και ερωτροπούν, ασταμάτητα.



΄
Τα υφάσματα toile σπανίως τα συναντάμε στα σαλόνια, στις τραπεζαρίες και στις κουζίνες είναι υπέροχα όμως στο ντύσιμο των υπνοδωματίων, τόσο των ενηλίκων και των παιδιών, όσο και των ξένων.
.
Στην ακόλουθη φωτογραφία φαίνεται η κύρια κρεβατοκάμαρα ενός ζευγαριού σε άσπρο και μαύρο. Αυτό που είναι μοναδικό είναι ο τρόπος με τον οποίο το toile απαλύνει μια κατά τ' άλλα έντονη αντίθεση στον συνδυασμό του άσπρου και του μαύρου. To toile εδώ έχει συνδυαστεί υπέροχα με ένα ασπρόμαυρο καρώ στην ποδιά του κρεββατιού και στις λεπτομέρειες των μαξιλαριών.


Ασπρόμαυρο Toile
Ένα δεύτερο υπέροχο δωμάτιο είναι το ακόλουθο που συνδυάζει το γαλάζιο toile σε κίτρινο φόντο. Το Toile το βλέπουμε μόνο στην παπλωματοθήκη, σε κάποια από τα μαξιλάρια και στην κουρτίνα που κρέμεται πάνω από την κορώνα του κρεββατιού. Η ποδιά του κρεβατιού όσο και τα σεντόνια πιάνουν το κίτρινο και το γαλάζιο του toile ενώ στο βάθος βλέπουμε δύο τετράγωνα μαξιλάρια ριγέ, τα οποία επίσης έχουν πιάσει τα χρώματα του toile.

Κίτρινο και γαλάζιο toile
Στην επόμενη φωτογραφία παρουσιάζεται το πολύ αγαπημένο μου πράσινο toile. Το πράσινο toile συνήθως φαίνεται ξεθωριασμένο και παλιοκαιρισμένο σαν χρώμα, δίνοντας αυτή την γαλήνια αίσθηση. Στο δωμάτιο αυτό τόσο το κεφαλάρι, όσο και τα μαξιλάρια, η παπλωματοθήκη, η ποδιά του κρεββατιού και οι κουρτίνες είναι toile, ενώ μόνο ο τοίχος και μια πολυθρόνα παραμένουν μονόχρωμα για να ισορροπήσει το δωμάτιο.


Πράσινο toile
Το ακόλουθο δωμάτιο είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πως μπορεί το toile να αποτελέσει μια όμορφη έμπνευση τόσο για το δωμάτιο των ξένων, όσο και για το παιδικό δωμάτιο. Στο δωμάτιο αυτό, ο μισός τοίχος έχει ντυθεί με υπέροχη ροζ toile ταπετσαρία, που συνδυάζεται με τα διακοσμητικά μαξιλάρια, την ποδιά των κρεββατιών και ένα κουρτινάκι, ενώ τα λινοσκεπάσματα πιάνουν το λευκό του toile.

Ροζ toile

Όλες οι παραπάνω φωτογραφίες δείχνουν ότι το toile μπορεί να δώσει ένα μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα, παρόλο αυτά χρειάζεται πολύ προσοχή. Καταρχήν, δε θα πρέπει να προστεθεί κανένα άλλο χρώμα στον χώρο παρά μόνο αυτά που ήδη φέρει το toile ύφασμα, γιατί αλλιώς θα προκαλέσει πολύ φασαρία στον χώρο. Για παράδειγμα, εάν επιλέξουμε ένα toile ασπόμαυρο, δεν μπορούμε παρά να χρησιμοποιήσουμε στον χώρο, υφάσματα σε άσπρο και μαύρο, ή αν χρησιμοποιήσουμε ένα toile κίτρινο και γαλάζιο θα πρέπει και τα υπόλοιπα υφάσματα του χώρου να είναι το κίτρινο και το γαλάζιο.

Επίσης, παρόλο που το toile είναι υπέροχο σαν ύφασμα, δε θα πρέπει να παρασυρθούμε και να το χρησιμοποίησουμε παντού στον χώρο γιατί το αποτέλεσμα θα είναι υπερβολικό. Για παράδειγμα, σε ένα υπνοδωμάτιο δε μπορούμε να συνδυάσουμε και το κεφαλάρι και τα σκεπάσματα και τα μαξιλάρια και την ποδιά και τις κουρτίνες στο ίδιο toile, αλλά θα πρέπει να επιλέξουμε κάποια από αυτά να είναι μονόχρωμα.

Οι πιο έμπειρες από εμάς μπορούν να συνδυάσουν το toile και με τα παραδοσιακά εγγλέζικα country style ριγέ ή και με τα αντίστοιχα καρώ υφάσματα. Θέλει όμως πολύ προσοχή καθώς θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα ριγέ και τα καρώ υφάσματα "πιάνουν" ακριβώς τα χρώματα του toile, διαφορετικά το αποτέλεσμα μπορεί να είναι απογοητευτικό.


Για τον συνδυασμό αυτόν χρησιμοποίησα τα υπέροχα παραδοσιακά εγγλέζικα country style υφάσματα της Jane Churchill.

Τώρα πια δεν απομένει παρά να σας δείξω και τις δικές μου διακοσμητικές απόπειρες με το toile. Πριν από δύο χρόνια αποφασίσαμε να φτιάξουμε το δεύτερο δωμάτιο του σπιτιού με ρόζ toile ϋφασμα. Τότε ερωτεύτηκα ένα υπέροχο toile χρώματος burgundy (σαν το κόκκινο κρασί βουργουνδίας), μάρκας kravet (βλέπετε ήταν ακόμη η προ-κρίσης εποχή).

Το Kravet ύφασμα

Με το υπέροχο ύφασμα kravet φτιάξαμε τότε δύο ρόμαν κουρτίνες, δύο στρογγυλα μαξιλάρια και καπελάκια για τα φωτιστικά.


Τα καπελάκια στα φωτιστικά είναι αυτά που δίνουν, κατά τη γνώμη μου ένα total toile στυλ στο δωμάτιο.


Το kravet ύφασμα το συνδυάσαμε με ένα υπέροχο καπιτονέ μπεζ ύφασμα της Jane Churchill (είπαμε είμασταν ακόμη στην προ κρίσης εποχή). Το ύφασμα αυτό το χρησιμοποιήσαμε για να κάνουμε το κάλυμα του κρεββατιού.


Τόσο πολύ μου άρεσε το kravet ύφασμα που ήθελα οπωσδήποτε να φτιάξω και μια μαξιλαρόθήκη με ένα σετ μαξιλαροθήκες καθώς και καπελάκια για τον μικρό πολυέλαιο του δωματίου. Ψάχνοντας για περίπου τρεις μήνες στο ebay κατάφερα να βρώ 10 μέτρα ρετάλια (κάποια από αυτά δε αρκετά μεγάλα), τα οποία μου στοίχισαν 80 ευρώ μαζί με τα μεταφορικά. Με τα ρετάλια κατάφερα να φτιάξω τα λινοσκεπάσματα.

Σήμερα η ποικιλία στα υφάσματα toile είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που ήταν κάποτε και μπορεί κανείς να βρει πολύ μεγάλη ποικιλία στα υφασματάδικα στο τέλος της Μητροπόλεως και της Καραγεώργη Σερβίας.

You Might Also Like

0 σχόλια