Welcome to our website !

Βαμμένα Κόκκινα... Αυγά

By 7:20 μ.μ. ,

Μια από τις πιο όμορφες παιδικές μου αναμνήσεις ήταν το Πάσχα στο χωριό. Οι δουλειές της Μεγάλης Εβδομάδας είχαν την ώρα και τη σειρά τους και μια σωστή νοικοκυρά έπρεπε να τις ακολουθήσει. Η Μεγάλη Πέμπτη, όμως, είχε τις πιο μυρωδάτες δουλειές, καθώς ήταν η μέρα που οι γυναίκες έψηναν τα τσουρέκια και έβαφαν τα αυγά.

Από τότε, λοιπόν, μου έχει μείνει η συνήθεια την Μεγάλη Πέμπτη να βάφω τα αυγά.

Η διαδικασία για την βαφή των αυγών είναι απλή και εύκολη, αν και θέλει προσοχή να μην λερώσουμε το σπίτι ή τα σκεύη μας με τη βαφή.

Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι τα ακόλουθα:

  • Κόκκινη βαφή αυγών 
  • 20 αυγά
  • 1 γυάλινο πυρίμαχο μπωλ
  • 1 ποτήρι ξύδι


Πρώτα-πρώτα θα πρέπει να βράσουμε τα αυγά. Για να αποφύγουμε τον κίνδυνο να σπάσουν ή να ραγίσουν τα αυγά θα πρέπει τα βγάλουμε από το ψυγείο, μια ώρα πριν τα βράσουμε, για να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια, τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, τα σκεπάζουμε με νερό και προσθέτουμε ½ ποτήρι ξύδι. Αφήνουμε τα αυγά να βράσουν για περίπου 20 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία και όχι σε έντονη βράση για να μην σπάσουν.  

Όταν βράσουν τα αυγά τα αφήνουμε να κρυώσουν. Στη συνέχεια καθαρίζουμε πολύ προσεκτικά το τσόφλι τους με ένα σφουγγάρι.

Τα αυγά αποκτούν ένα υπέροχο έντονο κόκκινο χρώμα εάν το τσόφλι τους είναι λευκό. Είναι όμως σχετικά δύσκολο να βρει κανείς λευκά αυγά. Εάν έχετε καφέ αυγά μπορείτε να ανοίξετε το χρώμα των αυγών τρίβοντάς τα προσεκτικά με το σκληρό μέρος του σφουγγαριού, όταν τα καθαρίζετε. Στη φωτογραφία μπορείτε να δείτε πόσους τόνους ανοίγει το χρώμα ενός αυγού με ένα απλό καθάρισμα με το σφουγγάρι.



Όταν τα αυγά σας είναι ωραία και καθαρά, μπορείτε να ξεκινήσετε την διαδικασία της βαφής. Κάθε βαφή έχει πολύ αναλυτικές οδηγίες στο φακελάκι της. Όμως η διαδικασία είναι λίγο-πολύ η ακόλουθη.


Γεμίζουμε ένα μεγάλο σκεύος με 1 λίτρο βραστό νερό και ½ ποτήρι ξύδι. Προσέξτε τι σκεύος θα χρησιμοποιήσετε. Ένα γυάλινο πυρίμαχο μπολ είναι ιδανικό για την περίσταση, καθώς τα πλαστικά λερώνονται με την βαφή. Αραιώνουμε τη βαφή σε μια κούπα βραστό νερό και ανακατεύουμε έως ότου διαλυθεί. Προσθέτουμε τη βαφή στο ζεστό νερό. Αφήνουμε τα αυγά για 5-10 λεπτά μέσα στην βαφή. Μόλις τα αυγά αποκτήσουν την απόχρωση που μας αρέσει τα βγάζουμε από την βαφή και τα αφήνουμε να στεγνώσουν πολύ καλά. Τα σημεία στα οποία θα ακουμπήσουν τα αυγά επάνω σε επιφάνεια θα αποχρωματιστούν ελαφρά.

  
Μόλις στεγνώσουν τα αυγά τα γυαλίζουμε με ένα κομμάτι βαμβάκι ή χαρτοπετσέτα την οποία έχουμε βρέξει με λάδι.




Καλή ανάσταση σε όλους ...

Υ.Γ. Προστατέψτε τόσο τα χέρια σας όσο και τις επιφάνειες στις οποίες δουλεύεται καθώς οι βαφές μπορούν να αφήσουν μόνιμους λεκέδες.







You Might Also Like

1 σχόλια

  1. Καλησπέρα! Ξέρω πως είμαι εκτός εποχής για να απαντάω στο πασχαλιάτικο ποστ αλλά...είχα χάσει τους σελιδοδείκτες μου, τους βρήκα και επιτέλους σας ξαναβρήκα! Μόνο που με μεγάλη μου λύπη διαπίστωσα πως δεν υπάρχει ανάρτηση εδώ και μήνες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή