Welcome to our website !

Οικιακή Οικονομία.....Μέρος Α'

By 10:24 μ.μ.

Η εφαρμογή τόσο των κανόνων οικονομίας όσο και των αρχών της αποταμίευσης είναι απαραίτητη για όλα τα νοικοκυριά, φτωχά και πλούσια, την εποχή της κρίσης. Με αυτήν την ανάρτηση θα εγκαινιάσουμε μια σειρά από αναρτήσεις σχετικά με εύκολους τρόπους που εφαρμόζουμε στο δικό μας σπίτι για να περιορίσουμε τα έξοδα:

1. Όταν διανύουμε περιόδους λιτότητας η πρώτη-πρώτη μέθοδος που εφαρμόζουμε είναι η πλήρης καταγραφή όλων των εξόδων μας. Στο τέλος της ημέρας ή νωρίς το πρωί της επόμενης – στο αυτοκίνητο πηγαίνοντας στη δουλειά γράφουμε σε ένα μικρό σημειωματάριο ό,τι ξοδέψαμε με τον εξής τρόπο:


Α/α     Είδος               Τιμή                    Σύνολο ημέρας
                                                                                                                                                                                                                     

1.        Καφές              €3,5
2.        ΔΕΗ                 €85                        €88,5

κλπ.

Με αυτόν τον τρόπο έχουμε πλήρη εικόνα που ξοδεύουμε τα χρήματά μας από τη μια και ποιές είναι οι μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού μας από την άλλη. Για παράδειγμα, μπορεί να συνειδητοποιήσουμε ότι ξοδεύουμε 100-150 ευρώ τον μήνα σε καφέδες και σάντουιτς στην δουλειά ή ότι τα χρήματα που δίνουμε για parking είναι τόσα που θα άξιζε τον κόπο να νοικιάσουμε θέση parking με τον μήνα ή ότι έχουμε συνδρομές σε κανάλια και περιοδικά που δεν παρακολουθούμε ή διαβάζουμε ή, τέλος, ότι τα τέλη της σύνδεσης στο διαδίκτυο είναι πολύ ακριβά. Η καταγραφή δε χρειάζεται να διαρκέσει περισσότερο από τρεις μήνες, καθώς τόσο χρόνο συνήθως χρειάζεται για να αποκαλυφθούν όλα τα έξοδα ενός νοικοκυριού, ακόμη κι αυτά που προκύπτουν περιοδικά όπως οι ασφάλειες αυτοκινήτου, σπιτιού κλπ. Όταν όμως βλέπουμε ότι έχουμε αρχίσει να χάνουμε την ακριβή εικόνα των οικονομικών μας θα πρέπει να αρχίσουμε πάλι την καταγραφή.

2. Το πιο χρήσιμο εργαλείο για εμάς για την παρακολούθηση των εξόδων μας είναι ο μηνιαίος προϋπολογισμός μας. Κάθε μήνα καταγράφουμε αναλυτικά όλα τα έξοδαν που πρόκειται να κάνουμε.  Είναι πολύ βασικό να είμαστε ρεαλιστές στην σύνταξη του προϋπολογισμού μας γιατί εάν δεν είμαστε είναι πολύ εύκολο να παρατήσουμε την όλη διαδικασία πολύ σύντομα.  Ένας προϋπολογισμός θα πρέπει λογικά να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα :


  • Δάνειο ή ενοίκιο
  • Λογαριασμούς ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, τηλέφωνο, νερό κλπ.)
  • Supermarket
  • Μεταφορές (βενζίνη, εισητήρια κλπ.)
  • Φροντιστήρια, μαθήματα κλπ.
  • Προσωπικά έξοδα
  • Ασφάλειες (αυτοκινήτου, σπιτιού, υγείας κλπ.)


3. Ελέγχουμε μια – δύο φορές τον χρόνο με πολύ προσοχή όλους τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, της ΕΥΔΑΠ, της κινητής τηλεφωνίας και του τηλεφώνου και αναζητούμε συμφερότερα πακέτα. Για παράδειγμα, μπορεί να πληρώνουμε στον ΟΤΕ πακέτο δωρεάν χρόνου ομιλίας 10 ωρών, αλλά στην πραγματικότητα να μιλάμε με δυσκολία 4 ώρες τον μήνα ή να πληρώνουμε υπηρεσίες τις οποίες δε χρειαζόμαστε (όπως υπηρεσία αναγνώρισης κλήσης), ή να πληρώνουμε κανάλια στην συνδρομητική τηλεόραση που δεν παρακολουθούμε ποτέ.

4. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να μειώσετε το κόστος του ηλεκτρισμού είναι να ενταχθείτε στο νυχτερινό (μειωμένο) τιμολόγιο της ΔΕΗ. Οι περισσότεροι από εσάς μάλλον το έχετε, για όσους από εσάς όμως δεν το έχετε, είναι μια διαδικασία σχετικά ακριβή στην αρχή, αλλά αποζημιώνει γρήγορα. Η διαδικασία έχει ως εξής, καλείτε τον ηλεκτρολόγο στο σπίτι σας για να σας εγκαταστήσει έναν καινούργιο αγωγό της ΔΕΗ και να σας δώσει ένα πιστοποιητικό που χρειάζεται για να κάνετε την σχετική αίτηση (θα πρέπει να έχετε διαθέσιμα τα σχέδια του σπιτιού σας). Έπειτα πάτε το πιστοποιητικό στην τοπική γραφείο της ΔΕΗ και πληρώνεται ένα τέλος σύνδεσης (περίπου €300) για να αποκτήσετε το δικαίωμα στην πολυπόθητη νυχτερινή χρέωση. Εάν όμως το εξασφαλίσετε μπορείτε να προγραμματίσετε σχεδόν το σύνολο των οικιακών εργασιών σας τις βράδυνες ώρες, με τη βοήθεια των συσκευών που προγραμματίζουν την έναρξη λειτουργίας τους.



You Might Also Like

0 σχόλια