Welcome to our website !

Μεταφύτευση Δέντρου

By 11:02 μ.μ.


Θυμάστε το δεντράκι που στολίσαμε φέτος τα Χριστούγεννα; Λοιπόν, ήρθε η ώρα να το φυτέψουμε στον κήπο, όπως είχε προοριστεί να συμβεί ... 

Οι χειμωνιάτικοι μήνες είναι ίσως η καλύτερη περίοδος για τη φύτερη των δέντρων, αν και καλό είναι να αποφεύγετε τις ημέρες που κάνει πολύ κρύο ή παγετό. Η διαδικασία για τη φύτευση ή την μεταφύτευση ενός δέντρου έχει ως εξής:

α) θα πρέπει να βρείτε το κατάλληλο σημείο Σε αυτήν την απόφασή σας θα πρέπει να λάβετε υπόψη τις ακόλουθες παραμέτρους: την ηλιοφάνεια του σημείου, το χώμα και την στράγγιση, το τελικό μέγεθος του δέντρου και τα φυτά που το πλαισιώνουν. Θα πρέπει να είμαστε σίγουροι, δηλαδή, ότι το σημείο που έχουμε επιλέξει ευνοεί την καλύτερη ανάπτυξη του δέντρου αλλά και να διασφαλίσουμε ότι το δέντρο δε θα μεγαλώσει σε βάρος των υπόλοιπων φυτών. Σε ότι αφορά το ελατάκι μας, η αλήθεια είναι ότι διαπραγματευτήκαμε πολύ το σημείο στο οποίο θα το φυτέψουμε καθώς ενώ θέλαμε να φυτέψουμε κάπου κοντά μας, ούτως ώστε να το βλέπουμε, αποφασίσαμε τελικά να το φυτέξουμε στο χειρότερο ίσως σημείο του οικοπέδου (φαίνεται άλλωστε) με την προοπτική να το βελτιώσουμε.  
Δίπλα στο δεντράκι υπάρχει μια δάφνη την οποία θα πρέπει να χαμηλώσουμε αρκετά για να αφήσουμε το έλατο να αναπτυχθεί φυσιολογικά. Δεν είναι κακή ιδέα να τοποθετήσετε το φυτό σας, χωρίς να το βγάλετε από την γλάστρα για μια - δύο ημέρες έως ώτου βεβαιωθείτε ότι πράγματι σας αρέσει το σημείο, καθώς είναι συνήθως καταστρεπτική στην ανάπτυξη ενός φυτού μια δεύτερη μεταφύτευση στην περίπτωση που δε σας αρέσει το σημείο.

β) Μόλις βρείτε το κατάλληλο σημείο σκάβετε μια τρύπα. Καλό είναι η τρύπα του φυτού να είναι λίγο μεγαλύτερη από την μπάλα του, για να μπορέσετε να βάλετε στον πάτο της λίγο καλής ποιότητας φυτόχωμα που θα αποτελέσει μια καλή βάση για την ανάπτυξη του φυτού σας. Επίσης, ενώ οι γεωπόνοι λένε ότι θα πρέπει το φυτό να έρθει στο ίδιο ύψος του εδάφους, εμείς προτιμάμε να είναι ένα-δύο εκατοστά χαμηλότερα, για να μπορέσει να σχηματιστεί ένας λάκκος που θα διευκολύνει στο πότισμα, από τον οποίο δε θα τρέχουν τα νερά. 


γ) Τοποθετείτε το δέντρο με προσοχή μέσα στην τρύπα και σκεπάζετε με χώμα. Μόλις φυτέψετε το φυτό πατάτε προσεκτικά γύρω - γύρω από τον λάκκο του δέντρου για να μην μείνει αέρας ή κενά ανάμεσα στις ρίζες και στο χώμα. Καλό είναι να ρίξετε λίγο φυτόμωμα επιφανειακά στον λάκκο του δέντρου. 

Η διαδικασία ολοκληρώνεται με ένα πολύ καλό και βαθύ πότισμα. 

Δεντράκι,  καλωσήρθες στο καινούργιο σου σπίτι...

You Might Also Like

0 σχόλια